Pages

1.12.09

Türkan


Bayramın ilk 3 günü elimde eriyen kitaptı Türkan.
Eridi diyorum çünkü bir solukta,bir sonraki sayfada neler yazıyor diye merakla okuduğum bir kitaptı.Ayşe Kulin rahmetli Türkan Saylan'ı anlatmış bu kitapta,onun özel isteğiyle.Her zaman olduğu gibi yine güzel,akıcı,sıkmadan,boğmadan olmuş bu anlatım.
Kitabı hem bir merakla hem de biraz kendimden utanarak okudum.Bu kadar değerli bir bilim insanı hakkında sadece doktorluğunu ve ÇYDD Başkanı olduğunu bilmek çok az onun için.Kitap Türkan Saylan'ın en yakın arkadaşıyla mektuplaşmalarından bir örgüyle çocukluğundan geçen seneki ÇYDD 20.yıl kutlamalarına kadar olan genişçe bir bölümü anlatıyor.Zaten önsözde de Ayşe Kulin'in belirttiği gibi Türkan Saylan'ın hakkında yazılmamışları,bilinmeyenleri yazmaya çalışmış çok da iyi olmuş.Aslında biraz da bu baskın olayından sonra medyanın çarpık bir şekilde bize yansıttığı,Türkan Hoca'yla alakası olmayan iftiralara açıklık getirmek istemiş biraz da.
Herşeyden önce Türkan Hoca önce çok değerli bir insan sonra da çok değerli bir bilim insanı,çok değerli bir doktormuş.Türkiye'nin yeni yetişen genç nesli olarak onunla tanışmam maalesef ölümünden sonra olabildi.Ama iyiki bu kitap yazılmış,geç de olsa onu tanıyabilme fırsatı elime geçti bu sayede.
O baskın yüzünden belki çok hırpalandı ama okuyamayan kızlara verdiği destek,bilime kattığı birçok şeyle Türkan Hoca o karalamaları aldı onu yapanların yüzüne çaldı bence bu örnek hayatıyla.Umarım daha nice Türkan'lar yetişir bu ülkede tüm bu çirkinliklere rağmen.Umarım benim de bir gün şu ülkeye ucundan bucağından da olsa onun gibi bir katkım olabilir.
Ruhunuz şad olsun Hocam!

3 yorum:

serrose dedi ki...

Benim de listemde bu kitap.Bloggerlar hakkinda yazinca yeminimi bozup alasim geliyor kitapyurdundan.Bakalim ne kadar daha dayanabilcem.

Abuk Kraker dedi ki...

Benim de listemdeydi Sergül.Sıradaki bekleyen milyonlarca kitabı okuduktan sonra alıcam diye kendime gözdağı verdim ama Alkım'a girince dayanamadım,aldım.:)

Abuk Kraker dedi ki...

Kitabı okurken etkilenip At Kız'ı da okuyayım demiştim ama aklımdan çıkmış.
Hatırlattığın için sağol Nouyumberry!